17 Ocak 2012 Salı

2012 Afrika Uluslar Kupası

Evet futbolseverlerin bazılarınca soğuk kış günlerinde uniler liseler tatilken vakit geçirmesine yardımcı bir organizasyon,kimisine göre takımındaki kilit oyuncuları 2 senede bir elinden alan ve sakatlık riski yaratan gereksiz bir organizasyon.Tamam bende sinir oluyorum bu duruma ama Haziran'da Afrika'da top mu oynanır bunlarda o kıtanın organizasyonu yapcak birşey yok.En mantıklı çözüm bütün kıtasal turnuvalar gibi 4 yılda bir olması hadi yine Ocak-Şubat'ta olsun.Aman onuda Afrika'da futbolun üst kademesindeki insanlar düşünsün.

Biz turnuvaya geçelim.Turnuva büyük takımların çoğu için sorun.Kilit oyuncuların yaklaşık 3 hafta sürecek turnuva süresince takımdan uzak kalması demek.Birde onlardan önce turnuvaya hazırlık süreci.Essien'in Gana'da maçını oynayıp Abramovic'in jetiyle gelip Chelsea'de oynadığını bile hatırlıyoruz.Ama bazı takımlar için ise Afrikalı yeni genç yeteneklerin keşfi olarak görülebilir ancak bu takımlar çok az sayıda.Bu sene kupada çok büyük sürprizler var Kamerun ve Nijerya gibi Afrika'nın bu zamana kadar ki en başarılı ülkeleri bu turnuvada yer alamayacak.Koskoca Kamerun ve Nijerya.Bu ülkeler artık Dünya futbolunda yerlerini Fildişi ve Gana'ya bırakıyorlar.Bu sene ki turnuvanında ağır abileri bu takımlar.Fas ise benim şampiyonadaki gizli favorim.Senegal ve Mali birazda Gine dışında bu turnuvayı kazanıcak potansiyel diğer takımlarda yok.

Neyse geçelim gruplara;

A Grubu  Ekvator Ginesi-Libya-Senegal-Zambiya
B Grubu  Fildişi Sahilleri-Sudan-Burkina Faso-Angola
C Grubu  Gabon-Nijer-Fas-Tunus
D Grubu  Gana-Botswana-Mali-Gine

A GRUBU

Ekvator Ginesi: Turnuvaya ev sahibi olarak katıldılar.Fena bir kura değil onlar için Javier Balboa ve Rodolfo Bodipo gibi oyuncular dışında Dünya futbolunda tanınır oyuncuları yok.Senegal'in ağır abi olduğu grupta 2.lik mücadelesi verecekler.Bu onlar için çok büyük başarı olcak olsa da çeyrek finalde B1 olacak Fildişi karşısında tur atlamaları mucize olur.

Libya: Bir ara Antep'te oynayan Ettayeb Libya adına hatırladığım tek şey.2.lik için oynayacaklardır ama Zambiya kadar şansları yok bence.

Senegal: Grubun ağır abisi.Müthiş savunmacılar müthiş hücumcular.Orta sahada biraz sıkıntı var ama Mangane,Diawara,Armand Traore,Sane geri dörtlüsü N'Doye-Dia-Sow-Papiss Cisse-Ba gibi hücum gücü üstüne Niang.A1 belli gibi.

Zambiya: Mbesuma ve Young Boys'ta Doumbia'dan sonra fırsat bulup takımını sırtlama çalışan Mayuka ikilisi ve ek olara Katongo gibi hücumcularıyla 2.lik için için mücadele edecekler ama bu grupta 2.lik çokta mühim değil işte.

B GRUBU

Fildişi Sahilleri: Afrika'nın değil Dünyanın en iyi kadrolarından birine sahipler.Son 2 Dünya Kupası'nda şanssız kuralar sebebiyle büyük başarı kazanamadılar.Bu kadar parlak bir jenerasyonun en azından bir Afrika Kupası kazanması lazım.Barry-Tiene-Toure-Bamba-Eboue-Toure-Zokora-Keita-Gervinho-Doumbia-Drogba gibi dizilebilecek bir 11 ek olarak Bony-Salomon Kalou ve diğerleri.Turnuvada ciddi favoriler.Bu arada şans bulursa Bony'e dikkat!

Sudan: Turnuvaya katılmaları bile başarı hikayesi.Grubun zayıf halkası durumundalar.

Burkina Faso: Kere,Bakary Kone,Kabore ve Pitropia gibi yıldızlarla 2.lik için güçlü aday.Pitropia beklenen patlamayı yapamadı bir kere daha burda izlemek lazım.

Angola: Bilinen bir Manucho Mantorras var ama Sudan'dan çok daha iyiler.2.liği zorlarlar.

C GRUBU

Gabon: Ev sahiplerinden biri.Çokta fena bir kura değil.Defansta Manga ilerde Aubayemang kardeşler ve efsane forvet eski Lens'li Cousin.2.lik için mücadele edeceklerdir.

Nijer: Maazou dışında elle tutulabilir oyuncuları yok.Maazou ilerleyen yıllarda Dünya futbolunda kendisinden söz ettirecektir ama şampiyonaya 23 yaş altı oyuncularla gidecek takımın gruptan çıkma şansı çok az.

Fas: Gizli favoriler.Fildişi kadar iyi kadroları var.Defansın sağında Bursalı Chretien ortasahada Belhanda,Kharja.Assaidi,Aissati,Boussofa,Hadji,Hermach,Amrabat gibi kaliteli ayaklar.Taarabt gibi über yetenek.İlerde Chamakh-El Arabi gibi isimler.Takım birlik ve beraberlik sağlarsa şampiyonluk uzak ihtimal değil.Gönlümüz Gerets ile.

Tunus: Hagui,Chermiti ve ilerde Mainzlı gol makinesi Allagui.2.lik şansları Gabon'dan biraz daha fazla.

D GRUBU

Gana: Favorilerden.Son Dünya Kupasında sarı-kırmızı formalarıyla kalpleri fetheden.Suarez'i her gördüğümüzde sevmemize sebep olan Afrika takımı.Defansta Opare,Mensah,Vorsah,Pantsil orta alanda Annan,Badu,Muntari,Boatengler ilerde Asamoah-Ayew iyi takımlar.Zor sayılabilecek bir grupta 1.liğe yakınlar.

Botswana: Grubun zayıf halkası.Bu takımların arasından gruptan çıkmaları mucize olur.Ciddi bir isimleride yok.

Mali: Defansta Kante-Fofana ikilisi orta alanda Barcalı Keita ve Traoregiller ilerde Diabate,Maigo olmasına rağmen yaşlansada Kanoute reyizin yokluğu handikap.Gine ile 2.lik şansları var.1 bile olurlarsa şaşırmamak lazım.Ölüm grubuna en yakın grup bu olmuş.

Gine: İBB'li Zayette ilerde Feindouno ve tanıdık isim Bangoura.Genoa'lı Konstant'ın yokluğu grupta Mali'nin gerisinde bırakmış durumda takımı.Gruplardaki sürprize en müsait takımlar.

TAHMİN(Adettendir)

Turnuva tablosunda baktığımızda;

çeyrek finaller A1-B2 / B1-A2 / C1-D2 / D1-C2

yarı finaller üstteki sıralamada soldan sağa göre 1-4 / 2-3

A1-Senegal A2-önemi yok B1-Fildişi B2-Burkina Faso
C1-Fas C2-önemi yok D1-Gana D2-Mali

Senegal-Burkina > Senegal
Fildişi-X > Fildişi
Fas-Mali > Fas
Gana-X > Gana

Senegal-Gana > Gana
Fildişi-Fas > ?

Gerisini siz doldurun işte..Sürprize açık sonuçta.Fildişi-Fas-Gana-Senegal alayını severim.Ama favorim Fildişi ve Gana.Gönlüm Fas'tan yana.Gana final oynayacaksa Fildişi-Gana finali daha bir güzel olur sanki.

Eşleşmelerde yanılma illaki olur ama bence Fildişi kazanır :)

4 yorum:

  1. Şu Twitter muhabbetini yapabildim herhalde :) yoruma geçelim. A Grubu Senegal tartışmasız favori. B Grubu'nda Fildişi Angola 1-2 olur. C Grubu ; Tunus 1 olur Fas 2 olur. D Grubu ; Gana 1 Mali 2 olur. Turnuva sonunda da kazanan açlık olur :D Güzel yorumlamışsın eline sağlık Alpi.

    YanıtlaSil
  2. fas 2 olursa turnuva erken bitebilir fas için :) o kadro 1.olmalı o grupta :) o kadronun hakkı en kötü yarı final o da grup 1.liğinden geçiyor :))

    YanıtlaSil
  3. Burda Mısır yok ama Afrika Kupalarında hep Fas , Fildişi ve Nijerya favori olur kupayı Mısır alır :D Fas yine hüsran olur ben sana söyleyeyim alpi.

    YanıtlaSil
  4. fasın ciddi favori olması dışında dediğin doğru mısır genelde bir şekil götürürdü.geçende tunus aldı işte ama artık devir değişti.fildişi-gana-senegal-fas-mali dışına zor çıkar kupa :)) afrikanın gerçek çocuklarına gitsin artık şu kupa :)

    YanıtlaSil